NTA UGC NET Solved Paper 1 December 2018

UGC NET Study Materials for Paper 1 (eBook with MCQ) ⇒ BUY NOW

NTA UGC NET Solved Paper 1 December 2018

NTA has been changed the pattern of UGC NET Exam from December 2018. The NET exam was conducted on different dates with 2 shifts. Here, we are going to publish ONE SET of Paper 1.


1. Which among the following is best advantage of Choice Based Credit System (CBCS)?
a. Improving classroom attendance
b. Helping teacher to complete syllabus on time
c. Shift in focus from teacher-centric to student-centric education
d. Reducing examination anxiety among students
Answer: c

2. Which among the following is the best field of study to improve the ability of students to experiment and analyze?
a. Economics
b. Languages
c. Science
d. History
Answer: c

3. The components of a research design are:
a. Comparison b. Control
c. Reactivity d. Manipulation
e. Non-representativeness f. Generalization
Code:
1. (b), (c), (d) and (e)
2. (a), (b), (d) and (f)
3. (c), (d), (e) and (f)
4. (a), (c), (e) and (f)
Answer: 2

4. Formulation of a research problem depends upon:
a. What is the object behind the researcher’s choice?
b. What are the specific questions?
c. What is the conceptual model?
d. What negative factors to research upon?
e. Reasons for unlimiting the study.
f. Construction of hypotheses.
Code:
1. (b), (c), (d) and (e)
2. (a), (c), (e) and (f)
3. (a), (b), (c) and (f)
4. (c), (d), (e) and (f)
Answer: 3

5. Artifacts that arise and affect the internal validity in research are:
a. History
b. Randomization
c. Maturity
d. Instrumentation
e. Experimental mortality
f. Matching
Code:
1. (a), (b), (c) and (d)
2. (a), (c), (d) and (e)
3. (b), (c), (d) and (f)
4. (d), (e), (f) and (b)
Answer: 2

6. A variable that is manipulated is known as:
a. Independent variable
b. Dependent variable
c. Control variable
d. Confounding variable
Answer: a

7. Among the following which one is not an instructional material?
a. Youtube video
b. Printed study guide
c. Audio podcast
d. Overhead projector
Answer: c

8. Suppose as a teacher you are training your students in public peaking  and debate. Which among the following is most difficult to develop among the students?
a. Control over emotions
b. Concept formulation
c. Using/Selecting appropriate language
d. Voice modulation
Answer: a

9. Which among the following reflects best the quality of teaching in a classroom?
a. Through observation of silence by the students in classroom
b. Through the quality of questions asked by students in classroom
c. Through the use of many teaching aids in the classroom
d. Through full attendance in the classroom
Answer: b

10. The four major operations in scientific research are:
a. Demonstration of covariance
b. Elimination of spurious relations
c. Sequencing in terms of time-order
d. Self-education
e. Operationalization of personal choice
f. Theorization
Code:
1. (b), (c), (d) and (e)
2. (a), (b), (c) and (d)
3. (a), (b) (c) and (f)
4. (c), (d), (e) and (f)
Answer: 3

Read the following passage carefully and answer questions 11 to 15:

Singapore has long advocated for India to take up its role as an integral part of the region. It is gratifying to see how Asean – India relations have grown during the past 25 years. In 1991, when the Cold War ended and India began its economic liberalization, Singapore saw an opportunity to deepen ties and build on its historical and cultural links with the Asian region. Singapore pushed for India tobecome a full Asean dialogue partner in 1995 and join the EAS in 1995 and since then, Asean – India ties have strengthened. All in all, around 30 platforms for co-operation exist, including seven ministerial dialogues and the Annual Leader Summit. However, there is scope for more and it is a must. For instance, there are tremendous opportunities in enhancing physical and digital connectivity between India and Asean. Asean is committed to strengthening land, air and sea linkages with India. These linkages will enhance people-to-people flows, as well as boost business, investment and tourism. Hie lndia-Myamnar-Thailand trilateral highway will connect India’s Northeast to mainland Southeast Asia. While one can fly directly between India and several Asean countries, there is still much room to expand air links to support growing business and tourism. Beyond physical linkages, digital connectivity is the new frontier in the Fourth Industrial Revolution. India has made great progress in innovation, Start-ups and digital inclusion. There are opportunities to apply initiatives such as Aadhaar in our region. E-commerce and FinTech are two other areas of potential collaboration. As an economic hub, Singapore can serve as a springboard to launch these ideas to Southeast Asia and beyond. India’s role in Asean should be anchored by growing economic ties with Singapore. The economic integration involving 16 countries with one-third of global GDP and trade will create an integrated Asian market.

11. What is needed to encourage tourism between India and Asean?
a. innovation
b. Waterways
c. Start-ups
d. Air links
Answer: d

12. The areas of collaboration between India and Asean are:
a. FinTech
b. Aadhaar
c. E-commerce
d. Digital backwardness
e. Trilateral highways
f. Fourth Industrial Revolution
Code:
1. (a), (b), (c) and (d)
2. (c), (d) (e) and (f)
3. (a), (c), (e) and (f)
4. (b), (c), (d) and (e)
Answer: 1

13. What prompted Singapore to opt for stronger ties with India?
a. Economic liberalization in India
b. Geo-political equations
c. End of Cold War
d. Historical past
Answer: a

14.Who can be India’s launch pad for an integrated Asian market as per the passage?
a. Thailand
b. Singapore
c. Southeast Asia
d. Myanmar
Answer: b

15. The commitment of Asean with India is:
a. Offer political platforms
b. Improving transport links
c. Hold leadership summits
d. More and more dialogues
Answer: b
16. Under which of the conditions an argument may be valid? Select the correct answer from the code given below:
Statements:
a. When its conclusion and premises are true.
b. Even when its conclusion and one or more of its premises are false.
c. Only when its conclusion is true.
Code:
1. (a) alone
2. (a) and (b)
3. (c) alone
4. (a) and (c)
Answer: 2

17. Assertion (A): Teacher communication is central to classroom management.
Reason (R): Teacher communication behaviors should not be used to regulate the classroom behavior of students.
Options:
a. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
b. (A) is true, but (R) is false.
c. Both (A) and (R) are true.
d. (A) is false, but (R) is true.
Answer: b

18. The rhetorical approach in classroom communication considers teachers as_____________agents of students.
a. Academic
b. Official
c. Influencing
d. Non-official
Answer: c

19. Non-verbal communication is considered:
a. Formal
b. Culture-free
c. Informal
d. Precise
Answer: c

20. Given below are two premises (a) and (b). Four conclusions are drawn from them. Select the code that states validly drawn a conclusion. [Taking the premises individually or jointly]
Premises
(a) All judges are lawyers.
(b) No doctors are lawyers.
Conclusions
(i) No lawyers are doctors.
(ii) No doctors are judges.
(iii) All lawyers are judges.
(iv) Some doctors are judges.
Code:
1. (ii) and (iii)
2. (i) and (ii)
3. (i) and (iv)
4. (i) and (iii)
Answer: 2

21. The next term in the letter series DEF, HIJ, LMN, PQR, TUV,______ ?
a. WXY
b. WYZ
c. YZA
d. XYZ
Answer: d

22. Among the following, there are two statements which can’t be true together but can be false together. Select the code that represents them.
Statements:
a. All poets are dreamers.
b. No poets are dreamers.
c. Some poets are dreamers.
d. Some poets are not dreamers.
Code:
1. (a) and (d)
2. (a) and (b)
3. (c) and (d)
4. (b) and (d)
Answer: 2
23. In the digital era, there is a fear that classroom communication may result in:
a. Quick adaptation
b. Over-stimulation
c. Stimulation
d. Passive adaptation
Answer: b
24. Negative criticism as an element of classroom communication will lead to:
a. External sympathy
b. Justification
c. Defensiveness
d. De-motivation
e. Supportive listening
f. Confrontational empathy
Code:
1. (d), (e) and (f)
2. (a), (b) and (c)
3. (c), (d) and (e)
4. (b), (c) and (d)
Answer: 4
25. Truth and falsity are attributes of
a. Arguments
b. Propositions
c. Debates
d. Opinions
Answer: b
26. Choose the word which is different from the rest
a. Nilgiri Hills
b. Shivalik Hills
c. Aravali Hills
d. Mount Kilimanjaro
Answer: d
27. Jenifer’s father-in-law is my brother. Helen is a grand-daughter of my mother. How is Helen related to Jenifer?
a. Mother
b. Daughter-in-law
c. Sister-in-law
d. Sister
Answer: c
28. The next term in the series 0, 1, 9, 36, 100, ____ is:
a. 164
b. 216
c. 196
d. 225
Answer: d
Q.29 Which one of the following can be validly inferred from the proposition – “All animals are wild”?
a. non-animals are wild.
b. Some animals are not wild.
c. Some animals are wild.
d. No animals are wild.
Answer: c
30. If ABODE is coded as ADRHJ, then the code for AGRO will be:
a. AVCD
b. AIUS
c. AIVX
d. AIST
Answer: b

Data Interpretation:

Data on % of villages not electrified in 6 States is given below in the year 2000UGC NET Dec 2018 Solved Paper 1Answer the following three Questions
31. In the year 2000, the total number of villages in State D was 15,000. In the year 2010, the total number of villages had increased to 20,000 out of which 10,000 villages were yet to be electrified. The % of villages not electrified in 2010 in State D has thus
a. Gone Up
b. Come down
c. Not enough data
d. Cannot be computed
Answer: b

32. How many States have at least 50% or more electrified villages?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Answer: d

33. Which State has twice the percentage of electrified villages in comparison to State D?
a. State C
b. State A
c. State B
d. State D
Answer: a
Data Interpretation:

Answer the following two Questions
34. If the total population of State A was 5 lakhs while the population in State B was 2 lakhs, the number of people below the education index will be:
a. Higher in State B
b. Equal in State A and B
c. Cannot be calculated
d. Higher in State A
Answer: b

35. If the population for State F is 2.6 lakhs, what is the population below education index?
a. 49000
b. 39000
c. 3900
d. 51000
Answer: b

36. In a computer, if 8 bits are used to specify an address in memory, the total number of addresses will be:
a. 512
b. 216
c. 8
d. 256
Answer: d

37. How much carbon is being added to the atmosphere by burning of fossil fuels?
a. 4-6 Billion tons
b. 2-6 billion tons
c. 9-12 billion tons
d. 6-9 billion tons
Answer: d

38. In which part of India, the tropical Western Ghats are situated?
a. Gujarat
b. Punjab
c. Kerala
d. Rajasthan
Answer: c

39. The University Grants Commission has a scheme for “Human Rights and Values in Education”. Under this scheme, which statement is incorrect among the following for ‘Human Rights and Duties Education’ component?
a. To develop interaction between society and educational institutions.
b. To encourage research activities.
c. To establish value and wellness centers in schools.
d. To sensitize the citizens so that the norms and values of human rights are
realized.
Answer: c

40. Natural vegetation of an area needs to be preserved for the future,
mainly for the purpose of:
a. Providing habitat for birds
b. Providing material for breeding new species
c. Study by scientists
d. Preventing soil erosion
Answer: b

41. A source of renewable power which can be developed with minimum cost is:
a. Geothermal energy
b. Biomass power
c. Windmills
d. Tidal power
Answer: b

42. ________denotes an error in a computer program.
a. Spam
b. Bit
c. Bug
d. Virus
Answer: c

43. In which year Education Commission under the Chairmanship of Dr. D.S. Kothari was set up?
a. 1964
b. 1960
c. 1952
d. 1955
Answer: a

44. Which of the following are audio file formats?
(a) .wav (b) .aac (c) .wmv (d) .flv
Code:
1. (a) and (d)
2. (b) and (c)
3. (a) and (b)
4. (c) and (d)
Answer: 3

45. The National Knowledge Commission (NKC) was established in which year?
a. 2005
b. 2000
c. 1998
d. 2007
Answer: a

46. Which of the following was launched in 2013 with the purpose to provide strategic funding to eligible state higher educational institutions?
a. Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan
b. Sarva Shiksha Abhiyan
c. Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan
d. All India Council for Technical Education
Answer: a

47. The University Grants Commission (UGC) was formally inaugurated on 28 December 1953 by whom among the following?
a. Dr. Rajendra Prasad
b. Dr. S. Radhakrishnan
c. Sh. Maulana Abul Kalam Azad
d. Mrs. Indira Gandhi
Answer: c

48. A small text file stored on user’s computer by some websites in order to recognize and keep track of user’s preferences is called:
a. Log
b. History
c. Report
d. Cookie
Answer: d

49. The output quality of a printer is measured by:
a. Dots per cm
b. Digits per inch
c. Dots per mm
d. Dots per inch
Answer: b

50. The annual range of temperature in the interior of the continents is high compared to coastal areas. What is/are the reason(s)?
a. Thermal difference between land and water.
b. Variations in altitude between continents and oceans.
c. Presence of strong winds in the interior.
d. Heavy rains in the interior as compared to the coastal region.
Code:
1. (a) and (b) only
2. (b) and (c) only
3. (a) only
4. (a), (b), (c) and (d)
Answer: 3

NTA UGC NET Solved Paper 1 December 2018

UGC NET Study Materials for Paper 1 in PDF with MCQs ⇒ BUY NOW


Related Posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top