Free Study Notes on Teaching Aptitude Paper 1 | MCQ

UGC NET Study Materials for Paper 1 (eBook with MCQ) ⇒ BUY NOW
Teaching Aptitude
Teaching Aptitude

Study Material on Teaching Aptitude

We all are aware of the fact that the UCG NET exam is for lectureship at colleges and universities. The top scorers in the exam are JRF Qualified. The Junior research fellow (JRF) is a type of fellowship sponsored by UGC to do MPhil / PhD in India.

The UGC NET qualified candidates are eligible to apply for Assistant professor at colleges and universities level.

The candidate who will teach in higher education should know how to teach. Hence, a few questions related to Teaching Aptitude are asked in UGC NET Exam.

To prepare for the Teaching Aptitude, you must have knowledge of the following topics:

Revised UGC NET Syllabus of Teaching Aptitude of Paper 1. Read and Download PDF of Free Study Notes on Teaching Aptitude by clicking on the links.

1. Teaching: Concept, Objectives, Levels of teaching (Memory, Understanding and Reflective), Characteristics and basic requirements

Objective of The Topic: To know the basic concept of Teaching and its objective and characteristics. This topic also explain about Memory level of teaching (MLT), Understanding level of teaching (ULT) & Reflective level of teaching (RLT). The requirement of teaching is also explain in this topic.

2. Learner’s characteristics: Characteristics of adolescent and adult learners (Academic, Social, Emotional and Cognitive), Individual differences

Objective of The Topic: In this topic, you will learn about the concept of learners, definition,  characteristics and type of learners. The characteristics of learners are further divided into Academic, Social, Emotional and Cognitive. The Individual indifferences is also explained.

3. Factors affecting teaching related to: Teacher, Learner, Support material, Instructional facilities, Learning environment and Institution

Objective of the Topic: The main objective of this topic to make aware of the factors that affect teacing. This will explain in detailed how the factors related to teacher, learner, support material, instructional facilities, learning environment and institution affect the teaching overall.

4. Methods of teaching in Institutions of higher learning   (New Topic)

Objectives: This topic explains the different methods of teaching in Higher education. The teaching methods include Methods by idealism, Methods by Naturalism, Pragmatic Methods, Existentialist Methods etc. The teaching nethods recommended by Secondary Education Commission (SEC) (1952-53) and some specific methdos are also included in this topic to read.

5. Teacher Centred vs. Learner-centred methods (New Topic)

Objectives: This topic covers Teaching Styles of Teacher Centred, and Learner Centred. The comparsion of teacher Centred and Learner centred is also included for better understanding of teaching styles.

6. Off-line vs. On-line methods(New Topic)

Objectives: This topic include what is offline methods of teaching and their limitations. The online methdos of teaching is also explained.

7. Swayam (New Topic)

Objectives: According to New Syllabus, this is a new topic of UGC NET Paper 1. Study Webs of Active–Learning for Young Aspiring Minds (Swayam) is a programme initiated by Government of India for Online Teaching learning.

8. Swayam Prabha (New Topic)

Objectives: This topic covers the Swayam Prabha, an initiative for educational TV channels by Government of India.

9. MOOCs (New Topic)

Objectives: The Massove Open Online Courses (MOOCs) a technology based way of teaching and learning. This topic covers all the important point for MOOCs. The topic is new and important for upcoming UGC NET Exam.

10. Teaching Support System: Traditional, Modern and ICT based (New Topic)

Objectives: This topic is not a new one. The only change is the addition of ICT based Teaching Support System. This topic was included in old syllabus of UGC NET Paper 1 as Teaching Aids. The topic explains the different teaching aids for teachers as well as learners.

11. Evaluation Systems: Elements and Types of evaluation

Objectives: This topic covers the element and types of Evalution Systems. There are number of methods for evaluations of learners or students for their academic knowledge.

12. Evaluation in Choice Based Credit System in Higher education

Objectives:  Choice Based Credit System has introduced few years back in Indian higher education system to evaluate the learning of students.  This  topic covers what is CBCS, how to use it for evalution etc.

13. Computer-based testing

Objectives: This topic is new in UGC NET Paper 1. In this, you will learn – What is Computer Based Test (CBT), How it works?, What are the advantages and disadvantages etc.

14. Innovations in evaluation systems

Objectives: There are number of evaluation systems in our education system. But in this topic you will learn:; What are the new methods to evaluate the learners?, the list of Innovative evaluation systems etc.

Teaching Aptitude MCQ


1) Which of the following comprise teaching skill?
A) Blank Board Writing
B) Questioning
C) Explaining
D) All the above

2) Which of the following is not instructional material?
A) Over Head Projector
B) Audio Cassette
C) Printed Material
D) Transparency

3) Which of the following statements is correct?
A) Syllabus is a part of curriculum.
B) Syllabus is an annexure to curriculum.
C) Curriculum is the same in all educational institutions affiliated to a particular university.
D) Syllabus is not the same in all educational institutions affiliated to a particular university.

4) Teacher uses visual-aids to make learning:
A) Simple
B) More knowledgeable
C) Quicker
D) Interesting

5) A teacher’s major contribution towards the maximum self-realization of the student is affected through:
A) Constant fulfilment of the students’ needs
B) Strict control of class-room activities
C) Sensitivity to students’ needs, goals and purposes
D) Strict reinforcement of academic standards

6) Maximum participation of students is possible in teaching through:
A) Discussion method
B) Lecture method
C) Audio-visual aids
D) Textbook method

7) Which of the following is not a product of learning?
A) Attitudes
B) Concept
C) Knowledge
D) Maturity

8) Value-education stands for:
A) Making a student healthy
B) Making a student to get a job
C) Calculation of virtues
D) All-round development of personality

9) Which of the following skills are needed for present day teacher to adjust effectively with the classroom teaching?
1. Knowledge of technology.
2. Use of technology in teaching learning.
3. Knowledge of students? needs.
4. Content mastery

A) 1 & 3
B) 2 & 3
C) 2, 3 & 4
D) 2 & 4

10) Micro teaching is more effective:
A) During the preparation for teaching-practice
B) During the teaching-practice
C) After the teaching-practice
D) Always

Answer Key

1 – D, 2 – A, 3 – D, 4 – D, 5 – C, 6 – A, 7 – D, 8 – C, 9 – C, 10 – B

For More MCQ on Teaching Aptitude, BUY eBook

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!
Scroll to Top